donderdag 14 oktober 2010

Georefereren 1: Inspraak in Google Maps

Ik ben altijd dol op applicaties waar op een intuïtieve manier naar informatie kan worden gezocht, en met informatie kan worden gewerkt. Google Maps is dan ook wat mij betreft de beste uitvinding sinds het gesneden brood. Ik maak me er helemaal niet druk om dat mijn huis en auto voor iedereen zichtbaar is in streetview. Het is geven en nemen, op 't interwebs. Het georefereren van kaarten of foto's biedt voor archieven (maar ook voor archiefvormers!) waanzinnig veel mogelijkheden.

Vorig jaar las ik een artikel over een project in Finland, waar een Google maps mashup werd ingezet bij een inspraakprocedure voor het vaststellen van een nieuw bestemmingsplan. Plankaarten, ontwerptekeningen en andere documenten waren in verschillende "lagen" toegevoegd, en konden via een eenvoudige interface worden opgeroepen. Dat zag er ongeveer zo uit (pardon my Finnish):


Ambtenaren, ontwikkelaars en burgers werden uitgenodigd om via dit platform ideeën uit te wisselen. Ze konden op alle toegevoegde content reageren en ook zelf blogjes schrijven:


Projectsite interface: foto's,  Maps Mashup, blogs en reacties

Deze inspraakprocedure bleek veel meer respons van burgers te krijgen dan traditionele inspraakbijeenkomsten, die overigens ook nog gehouden werden. Sterker nog, het bleek dat de inspraakbijeenkomsten van het pilotproject ook beter werden bezocht dan bij andere, "gewone" inspraakprocedures. De inspraak werd veel informeler en laagdrempeliger, te zien aan de opmerkingen die online werden gemaakt:

    “Something should be finally done to the Vaskikello intersection to E75. After ABC [fastfood keten, AL) is completed, the exit should […} After the completion of TransPark, the truck traffic increases and risks, too.”
“It will be nice to have an ABC! There we can go to eat hamburgers, French fries and other goodies!”
Enfin, fantastisch, geweldig, helemaal Web 2.0 naar de burger toe gecommuniceerd. Maar het archiveren van deze procesgebonden informatie is wel een grote uitdaging! Iets waar we als archiefwezen maar op voorbereid moeten zijn...





1 opmerking: